Podniků s dlouholetou tradicí je u nás jako šafránu. Firma Goldim, která se specializuje na výrobu výživy pro kojence nesnášející kravské bílkoviny, je tu již 25 let. Po celou dobu své působnosti sice naráží na mnoho byrokratických překážek, ale silná vůle, přesvědčení a velké úsilí majitelů firmy dokázali, že když se chce, všechno jde. Nejenom o tom je i dnešní rozhovor s paní Hanou Poskočilovou, spolumajitelkou výrobny produktů z kozího mléka.

Tento rok vaše společnost slaví 25 let. Vzpomenete si někdy na chvíle, kdy jste to chtěla vzdát a již v podnikání nepokračovat?

Pochopitelně, když se blíží takové významné výročí společnosti, ohlížíme se s manželem, se kterým jsme vlastníky, co jsme za těch 25 let prožili, co jsme vybudovali, kam jsme se posunuli a jaké prospěšné potraviny jsme přinesli pro děti i dospělé na český i zahraniční trh. Součástí vzpomínek jsou i chvíle, kdy jsme si připadali hodně zoufale – např. když se nám pro nový projekt, granulace kojeneckých čajů na mléčném cukru, nedařilo převést laboratorní řešení řezání granulí do provozního, a přitom jsme se nechali odběratelem „natlačit“ do uzavření smlouvy na dodávky.  Celé velikonoční svátky – každý den asi 18 hodin – jsme strávili na provozní hale, až jsme našli řešení a projekt pokračoval. Takových okamžiků bylo více, ale někdy s úsměvem a někdy se skřípáním zubů jsme to zvládali. V posledních letech mě však nejvíce štvaly byrokratické podmínky podnikání. Neustále se měnící potravinářská legislativa s dopadem na změnu textů na obalech, nenávaznost jednotlivých nařízení a zákonů a sílící tlak na neustálé hlášení všeho možného. Ve firmě si z toho děláme již legraci, že budeme muset vytvořit místo „hlásiče“.  Ostatně byrokracie přispěla významnou měrou k tomu, že náš jediný neúspěšný větší projekt – vybudování vlastní kozí farmy, která by nám zajistila vlastní surovinu pro program kojenecké a dětské výživy na bázi kozího mléka, jsme nedotáhli do konce a farmu s téměř 200 kozami a 13 ha polí a pastvin jsme prodali. Při veškeré administrativě u dvou potravinářských závodu (které mají kromě jiného certifikace HACCP, Bio , BRC ) strávit čas se státními úředníky na pastvinách kontrolou přítomnosti kozích výkalů,  s dalšími zda jich není mnoho a nezatěžují pastviny příliš dusíkem, zda krmiva bereme jen od schválených dodavatelů či sepisování 10 stránkového elaborátu k povolení umístění hnojiště – to již při velikosti naší firmy bylo příliš a záměr jsme vzdali. Surovinu pro náš „kozí“ program nakupujeme od renomovaných evropských zpracovatelů.

Ale vcelku mám z výsledků za 25 let dobrý pocit. Máme v současné době v portfoliu zhruba 270 druhů potravin pro speciální výživu s našimi nebo privátními značkami. Jsou to produkty které pomáhají našim klientům již řadu let – ať již je to rehydratace Kulíšek (při průjmu kojenců a malých dětí), čaje a nápoje na podporu kojení, doplňky stravy pro různé indikace (probiotika, výživa pro klouby, srdce, oči atd.), a v neposlední řadě námi patentované kojenecké příkrmy – kaše a kojenecká mléka – obojí pouze s kozími bílkovinami. V současné době jsme jedinými výrobci kojeneckého mléka a kaší v České republice. Pro tento sortiment jsme před 3 roky vybudovali nový závod se superčistými prostory.

 Co bylo vaším hnacím motorem po celou dobu, co jste řídila společnost?

Nevím, zda to byl hnací motor, ale patřím k lidem, kteří se nadchnou pro nové věci a spolu s manželem jsme schopni je i realizovat. Mým hlavním přínosem bylo řízení vývojových prací, ne řízení společnosti.  K funkci ředitelky jsem spíš byla donucena – manžel ji vehementně odmítal a až do tohoto roku nebyl ve firmě nikdo lepší. Jsem ráda, že právě na 25. výročí založení naší společnosti předám řízení kolegovi. Manželovi zůstane jenom metodický dohled nad strojním vybavením, protože pro tuto oblast je v naší firmě neocenitelný.  Já už se chci věnovat tomu, co umím nejlépe, a co mě také nejvíce baví – vývoji produktů. Za posledních 15 – 20 let jsem totiž získala zvláštní dar – když čtu nebo slyším o nějaké surovině, hned si představím, jak ji spojit s jinou účinnou látkou nebo látkami a získat sofistikovaný produkt pro určité zaměření. Naší snahou bylo vždy vyvíjet a vyrábět potraviny, které jsou nejen zdravé, ale mohou přispět i ke zlepšení nebo k udržení dobrého zdravotního stavu konzumentů.   Kromě toho, i ve chvílích, kdy máme chuť vše „zabalit“, jsme si říkali: Nejedeme v tom sami, jsou tady i zaměstnanci,  kteří firmu vždy podrželi, když to bylo potřeba, např . prodloužením směn apod. I kvůli nim musíme pokračovat v tom, co se již společně dokázalo.

Proč jste si vybrala zrovna kozí produkty?

Při jedné zahraniční cestě jsme se u našeho partnera „potkali“ s kojeneckými mléky z Nového Zélandu, která mohla být podávána kojencům nesnášejícím kravské bílkoviny. Po návratu jsem prostudovala prakticky veškerou dostupnou literaturu o kozím mléku a klinické studie o  zdravotních účincích. Mléka existovala, ale žádný výrobce v té době však nevyráběl kojenecké kaše/příkrmy s kozím mlékem. A to byla pro nás výzva. Vývoj začal, a s ukončením jsme podali žádosti o užitný vzor a patentové přihlášky v ČR a SR. Loni jsme získali patent v SR a letos byl udělen i pro ČR.

Kojenecká mléka i kaše s kozím mlékem je možné řadit mezi hypoalergenní. Podle francouzské studie 87 % dětí alergických na kravské bílkoviny může bez problémů konzumovat kozí mléka a kaše.

Můžete říci, že jsou kozí produkty lepší než mateřské mléko?

Nic není lepší než mateřské mléko! A to mohu potvrdit i jako matka nedonošených dvojčat, která každý den po dobu 2,5 měsíců, kdy byly v inkubátorech,  jsem cestovala do Thomayerovy nemocnice s lahvičkami odstříkaného mléka. V prvních, především 3 měsících života, je mateřské mléko nejcennějším darem.

Nepotýkáte se s odporem laktačních poradkyní? Máte nějakou osobní zkušenost?

V době mých „mateřských“ začátků jsem se osobně s laktačními poradkyněmi nesetkala (v té době možná ani neexistovaly – já jsem byla dokonce porodníkem označena ve svých 26 letech přestárlou matkou). Co se týká poradkyň, je to jako ve všem – o lidech! Ale napsala nám jedna z maminek, která využila jako první mléko Naše mléko kozí, a která byla pod silným tlakem laktační poradkyně. Opravdu přes veškerou snahu nebyla schopna kojit, ale z přístupu laktační poradkyně získala dojem, že je neschopná, špatná matka a psychicky se začala hroutit, zvlášť´ když miminko po formuli z kravského mléka špatně prospívalo. Její manžel však nastudoval odbornou literaturu a objednal Naše mléko kozí, chlapeček začal prospívat. Maminka se dostala do pohody i díky morální podpoře svého partnera.

Jak dlouho trvá od první myšlenky vyrobit produkt pro novorozence?

Dlouho – zahrnuje studium dostupné literatury, nastudování platné evropské a české legislativy pro složení i pro výrobu (splnit veškeré požadavky kladené na kojeneckou a dětskou výživu je rok od roku obtížnější), zahájit vývojové práce a zároveň otestovat suroviny od dodavatelů, paralelně provést kalkulace výrobků a ověřit si konkurenceschopnost konečného produktu.  V tomto období se také obracíme na odborná pracoviště nebo Českou pediatrickou společnost o posouzení vhodnosti produktu pro danou věkovou kategorii. Následuje návrh technologie a pokud již existuje – pilotní výrobní zkoušky.  Návrh obalu a etikety jsou dalším krokem. Před tím ještě musí být produkt kojenecké výživy notifikován Ministerstvem zdravotnictví. A pak je uvedení na trh již úkol pro marketing ….

Jak dlouho ještě chcete zůstat ve vedení společnosti?

Již jsem uvedla, že se těším na úplné předání řídících pravomocí. Myslím si, že jsem byla jen průměrnou ředitelkou, ale mojí výhodou při řízení byla komplexní znalost zaměstnanců, technologie, složení i cílení výrobků, schopnost odborné podpory např. přednáškami nebo články a možnost rychlého rozhodování v součinnosti s manželem jako společníkem a technickým specialistou.

Ze společnosti ještě úplně nechceme zmizet, ale chceme mít více času pro naše 3 vnučky a také na odpočinek, který čím dál více v našem věku potřebujeme.

Eva Jiráčková