Každý z nás si rád dopřeje šálek chutné čokolády. Jak poznáme ale tu kvalitní? Rozhovor s Janem Bursíkem o výrobě čokolády

Giallo čokoláda je na trhu již třináct let. Z rozhovoru se dozvíte jaké úsilí a práci je třeba vynaložit k nalezení té správné receptury kvalitní a lahodné čokolády. Také o tom, zda si čokoládu můžeme dopřát bez obavy o svou váhu.

1. Jak jste se dostal k prvotnímu nápadu dělat čokoládu pro kavárny?
Je to už více jak 15 let, kdy jsem známému pomohl s přestavbou kavárny a on mi nabídl místo provozního. V té době to byl pro mne neznámý obor a lákalo mne naučit se něco nového. Rozhodl jsem se tedy nabídku přijmout. Po roční zkušenosti jsem získal přehled o kavárenském a gastro odvětví.
A tady jsem se poprvé setkal s horkou čokoládou, tedy přesněji řečeno s horkým nápojem s příchutí čokolády. Většinou se dodávaly spolu s kávou a jejich kvalita nebyla nic moc. V takové směsi najdete jen kakaový prášek, cukr a éčka, která výslednému nápoji dodávají chuť a vůni čokolády.
Celkové zklamání z této nabídky mne přivedlo k otázce „Dokázal bych vyrobit horkou čokoládu v té nejlepší kvalitě a opravdu z čokolády?“ A protože v té době rostly kavárny jako houby po dešti a byl to zajímavý rozvíjející se trh, pustil jsem se do studia a následně do praktických testů. Dnes se už usmívám, protože většina mých prvních receptur a pokusů končila větou: „Za stálého míchání lijeme do odpadu.“ Cesta to byla opravdu strastiplná a trvalo asi dva roky než jsem vyrobil první sáček Giallo čokolády v receptuře, ve které se vyrábí už 13 let.

2. Kdy a proč Vás napadlo, že byste mohl mít produkt, který se zalije jenom horkou vodou a je z něj kvalitní lahodná čokoláda?
Klasická Giallo čokoláda je od počátku vyráběna pro gastro provozovny jako jsou kavárny, restaurace, hotely a připravuje se na parní trysce kávovaru, což bohužel znemožňuje přípravu čokolády doma, na cestách i na dalších místech, kde není kávovar s parní tryskou tak běžný. Stále jsem přemýšlel nad jednodušší přípravou horké čokolády ,a když přišla poptávka po čokoládě bez laktózy a lepku, tak jsem měl jasno a začal jsem dávat dohromady dva důležité aspekty, které musí další výrobek splňovat. Musí být jednoduchý na přípravu a bez lepku a laktózy. A jelikož už mám zkušenosti s výrobou horkých čokolád, tak jsem začal opět studovat jak bych takovou čokoládu vyrobil. Stálo mě to další tři roky práce a další testování čokolád. Opravdu jsem si začal připadat jako Karlík a jeho továrna na čokoládu, ale když jsem našel správný recept, postup, tak jsem měl velikou radost, že se čokoláda vydařila. Tak vznikla Giallo čokoláda Express ve dvou druzích, mléčná, která je bezlepková a tmavá, která je bez lepku a laktózy. V současné době přichází první velmi pozitivní ohlasy ze kterých mám velkou radost.

3. Jak náročný je to proces od první myšlenky k prvnímu výrobku? Čím vším jste si prošel?
Jak jsem již výše zmínil, myšlenka byla dlouhodobá, chtěl jsem vyrobit horkou čokoládu, která bude jednodušší na přípravu a stále vyráběna z čokolády té nejlepší kvality, kterou mohou pít naprosto všichni. Když už mám vizi a myšlenku jak něco vytvořit, tak jdu do všeho po hlavě a neskončím dokud nemám výsledek, se kterým jsem spokojený. Musím říct, že jsem si velkým kritikem, takže hodně testů a čokolád šlo opět za stálého míchání do odpadu. Ani si nevzpomínám kolik testů jsem ochutnával a kolik přátel mi závidělo, že stále jím čokoládu a říkám tomu práce. Když jsem vyrobil finální čokoládu, tak jsem měl ohromnou radost, že je hotovo a říkal jsem si: „Super, konečně se mi povedla, je výborná, hustá, krásně se rozpouští.“…… hotovo bohužel nebylo a musel jsem začít zase od začátku. Každý nový výrobek potřebuje svůj čas, aby dosáhl své dokonalosti . Po třech letech usilovné práce můžu říct, že Giallo čokoláda Express je velmi povedená.

4. Máte již na čokoládu nějakou zpětnou vazbu od zákazníků?
To je moc dobrá otázka. Prvotní ohlasy zákazníků na nový výrobek jsou pro mne velmi důležité a pečlivě jim naslouchám. Jsou to právě postřehy zákazníků, které mě inspirují k úpravám a vylepšení směsí po prvních prodejích. Za jejich otevřenost a upřímnost jsem jim moc vděčný a patří jim mé poděkování.
Každopádně první ohlasy na Giallo čokoládu Express předčily mé očekávání a mám velkou radost, že zájem projevili i obchodníci z dalších zemí. V současnosti dokonce probíhají jednání o exportu.

5. Myslíte si, že se po čokoládě tloustne?
To je dost záludná otázka, protože problémy s váhou jsou výsledkem celkového životního stylu. Položme tu otázku trochu jinak: „Patří Giallo čokoláda express mezi dobrou volbu sladkosti s ohledem na mou váhu a zdraví ?“ Na tuto otázku můžeme odpovědět, že rozhodně ano. Spousta mých přátel, kteří se věnují zdravé stravě a sportu, si na ní pochutnává.

Eva Jiráčková