Den otevřených píp v Maloskalském Pivovaru

 

Malá Skála je obec ležící na hlavní trase z Prahy na Harrachov jen pár kilometrů za městem Turnov a tuto sobotu 23. září, zde proběhne v Maloskalském pivovaru Den Otevřených Píp.

Pivovarská tradice je zde od roku 1580, kdy byl původní místní pivovar založen rodem Vartemberků. Ve 20. století patřilo panství včetně pivovaru vídeňskému rodu Medingerů. Později bylo celé panství i s pivovarem vyvlastněno na základě Benešových dekretů a poslední várka maloskalského piva spatřila světlo světa v roce 1946. Tradice vaření piva z Malé Skály zmizela na dlouhých sedm desetiletí aby v roce 2015 byla opět vzkříšena v nově zrekonstruované restauraci Pod Pantheonem, stojící přímo pod skalním hřebenem s nejrozsáhlejším sklaním hradem naší země, hradem Vranov, a vyhlídkou majestátně se tyčící nad maloskalským údolím řeky Jizery.

Dnes se v místním pivovaru pod dohledem a s péčí zkušeného sládka Ládi Kubišty vaří poctivá a kvalitní spodně kvašená piva. Světlá jedenáctka „Bouček“, Maloskalská dvanáctka, třináctistupňový medový speciál „Pantheon“, ty všechny a jedno speciální pivní překvapení připravené jen pro tento den můžete ochutnat tuto sobotu na Den Otevřených Píp. K dobrému pivu neodmyslitelně patří i skvělá kuchyně a speciality hodící se přímo k jeho konzumaci. Než však usednete v příjemném prostředí restaurace Pod Pantheonem a octne se před vámi první sklenice zlatavého moku, doporučujeme prohlédnout si pivovar se sládkem Láďou Kubištou a zlehka proniknout do tajů umění vaření piva. Uvidíte, že s nově načerpanými znalostmi dovedete chuť Maloskalského piva ocenit ještě více.

Po dobrém občerstvení, prohlídce a degustaci můžete vyrazit na krátkou procházku. Může být ale klidně i delší, ne nadarmo se Malé Skále přezdívá perla Českého Ráje.

Petr Hořák